רכשתם דירה... ולאחר מכן רכשתם מחסן או חניה בנפרד. מה עם מס הרכישה?
עד לאחרונה חלה בעניין חיוב במס רכישה במקרים בהם תקופה קצרה לאחר רכיש תדירה מקבלן נרכשו מחסן או דירה - ה"ב 14/85.
לאחרונה, בהתאם להנחיית רשות המסים, כאשר החנייה או המחסן, נרכשו בתוך "זמן קצר" ממועד רכישת הדירה, אליה הם מוצמדים ומשמשים כחטיבה אחת - יש למסות את החניה או המחסן כחלק נוסף מהדירה, וחיוב המס יהיה יחסי, בהתאם לשיעורי מס הרכישה של דירת המגורים שכבר נרכשה.
רשות המיסים אינה מגדירה במפורש מהו אותו "פרק זמן קצר" המאפשר מיסוי התוספת כחלק מדירת המגורים. עם זאת, בתחילת ההוראה נאמר כי היא נועדה לרענן מדיניות קיימת לאור העובדה שהתעוררו שאלות חוזרות לגבי חבות במס במקרה של "רכישת מחסן או חניה מקבלן לאחר תקופה של כשנה ממועד רכישת הדירה מאותו קבלן". לפיכך נראה כי תקופה של שנה תיחשב מבחינת רשות המיסים ל"זמן קצר" כקבוע בהוראה.
ההוראה האמורה מעלה במקביל הן יתרון והן חסרון– תלוי את מי שואלים. שניהם נוגעים שניהם לשאלה מה הסטטוס של הדירה הנרכשת אל הרוכש – האם היא מהווה דירתו היחידה אם לאו.
במקרה של רכישה מאוחרת של חניה או מחסן על ידי בעל דירה שהדירה הנרכשת אינה דירתו היחידה, שיעור המס שיחול על הרוכש ברכישת חניה או מחסן בנסיבות המפורטות בהוראה, יעמוד על 8% (לפי שיעור המס ברכישת דירה נוספת), ואילו ברכישת מחסן או חניה שאינה עומדת בתנאים הקבועים בהוראה, (חלף מן רב מאז רכישת הדירה או שהחניה/מחסן אינם צמודים לדירה ושמשעים עמה כחטיבה אחת), שיעור המס יהיה נמוך יותר ויעמוד על 6% בלבד משווי המכירה, כבכל מקרה של רכישת נכס מקרקעין שאינו מהווה דירת מגורים.
לעומת זאת, במקרה בו רכישת החניה או המחסן בנסיבות האמורות בהוראה נעשתה על ידי אדם שהדירה הנרכשת היא דירתו היחידה, כלומר מס הרכישה שישולם בעבור התוספת יהיה לפי שיעור המס של דירה יחידה, שיכול ויעמוד על 0% כל עוד שווי המכירה אינו עולה על המדרגה הקבועה בחוק, ואולם אם רכישת החנייה או המחסן תבוצע שלא בהתאם לתנאים הקבועים בהוראה, לדוגמה, זמן רב לאחר רכישת הדירה, שיעור מס הרכישה במקרה זה יגדל ויעמוד על 6% משווי המכירה כאמור.